Babeczki marchewkowe

„Miękkie, puszyste, lekko wilgotne. Idealne na drugie śniadanie czy podwieczorek. Można spakować do torebki, plecaka czy zabrać na spacer 🙂

Składniki na ok. 20 sztuk:

  • szklanka mąki orkiszowej graham (typ 1850)
  • szklanka mąki orkiszowej jasna (typ ok. 650)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki drobno startej marchewki
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 4 łyżki rodzynek
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • 4 jaja
  • 4 łyżki miodu
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego

 

Sposób przygotowania:

  • Orzechy drobno posiekaj (ja orzechy i nasiona zmiksowałam na mąkę z uwagi na niezbyt uzębionego synka ;))
  • Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • Pod koniec ubijania dodaj miód i żółtka.
  • Następnie dodaj resztę składników i miksuj przez chwilę na małych obrotach.
  • Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 50 minut.

 

Wartość odżywcza jednej babeczki marchewkowej:

  • Energia: 140 kcal
  • Białko: 4 g
  • Tłuszcz: 6 g
  • Węglowodany: 17 g
  • Błonnik pokarmowy: 2 g

Babeczki marchewkowe są dobrym źródłem:

  • Składników mineralnych: magnezu, cynku;
  • Witamin: A, E, B1, B2, B6, B12;”

 

[1] https://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2018/04/babeczki-marchewkowe.html