„Miękkie, puszyste, lekko wilgotne. Idealne na drugie śniadanie czy podwieczorek. Można spakować do torebki, plecaka czy zabrać na spacer 🙂
Składniki na ok. 20 sztuk:
- szklanka mąki orkiszowej graham (typ 1850)
- szklanka mąki orkiszowej jasna (typ ok. 650)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki drobno startej marchewki
- 3 łyżki nasion słonecznika
- 3 łyżki orzechów włoskich
- 4 łyżki rodzynek
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
- 4 jaja
- 4 łyżki miodu
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
- Orzechy drobno posiekaj (ja orzechy i nasiona zmiksowałam na mąkę z uwagi na niezbyt uzębionego synka ;))
- Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Pod koniec ubijania dodaj miód i żółtka.
- Następnie dodaj resztę składników i miksuj przez chwilę na małych obrotach.
- Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 50 minut.
Wartość odżywcza jednej babeczki marchewkowej:
- Energia: 140 kcal
- Białko: 4 g
- Tłuszcz: 6 g
- Węglowodany: 17 g
- Błonnik pokarmowy: 2 g
Babeczki marchewkowe są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, cynku;
- Witamin: A, E, B1, B2, B6, B12;”
[1] https://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2018/04/babeczki-marchewkowe.html