„Składniki na ok. 30szt.
- 150g masła
- 200g mąki
- 150g zmielonych płatków owsianych
- 125g posiekanych orzechów laskowych
- 100g czekoladowych kropelek do zapiekania
- 100g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Utrzeć miękkie masło z cukrem trzcinowym, dodać jajko i jeszcze chwilę ucierać. Nie przerywając ucierania dodawać po kolei: płatki owsiane, orzechy laskowe, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, pastę waniliową i na końcu kropelki czekoladowe. Z gotowej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać, lekko spłaszczając, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 18 minut. Upieczone ciasteczka po wyjęciu z piekarnika od razu przełożyć na kratę kuchenną do wystudzenia. Schować do metalowej puszki.” [1]
[1] https://aronia-wiemcojem.blogspot.com/2013/11/ciasteczka-owsiane-z-czekolada-i.html?m=1