Zdrowe pieczone nuggetsy z kurczaka, które z powodzeniem mogą stać się zamiennikiem smażonych kotletów, które wiele dzieci uwielbia.
Bardzo szybko się robią, w zasadzie same się pieką w piekarniku, więc to świetny pomysł na obiad w środku tygodnia. U nas zdały egzamin wzorowo, dzieciaki wyjadały je sobie z talerzy. Z jednej strony pieczone nuggetsy z kurczaka nie zawierają tłuszczu związany ze smażeniem a z drugiej mają smakowitą, chrupiącą panierkę składająca się z oleju rzepakowego, ziół prowansalskich, rozdrobnionych płatków kukurydzianych oraz parmezanu. Parmezan jest tutaj kluczowy ponieważ w piekarniku nieco się roztapia spajając wszystkie elementy panierki a po wyjęciu z piekarnika gdy nieco ostygnie tworzy chrupiącą, panierkową skorupkę. Tym samym wszystko gra perfekcyjnie, dla zadowalającego efektu.
Składniki:
- 300 g piersi z kurczaka bądź indyka pokrojonych w małe kawałki
- 80 g płatków kukurydzianych, rozdrobnionych
- 40 g startego parmezanu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól/pieprz
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
- Kurczaka obtaczamy w przyprawach sól, pieprz, zioła prowansalskie) i polewamy olejem, mieszamy.
- Przygotowujemy panierkę: mieszamy płatki kukurydziane z parmezanem.
- Pojedynczo obtaczamy kawałki kurczaka w panierce, czasami w razie potrzeby przyciskając mięso w panierce aby dokładnie było nią osłonięte.
- Wykładamy blachę do pieczenia pergaminem i układamy na niej kawałki kurczaka.
- Pieczemy 20 minut lub do czasu aż panierka się lekko zarumieni.
- Po wyjęciu z piekarnika czekamy kilka minut aż nuggetsy ostygną i serwujemy.
SMACZNEGO ! :))