Pieczone nuggetsy z kurczaka

Zdrowe pieczone nuggetsy z kurczaka, które z powodzeniem mogą stać się zamiennikiem smażonych kotletów, które wiele dzieci uwielbia.

Bardzo szybko się robią, w zasadzie same się pieką w piekarniku, więc to świetny pomysł na obiad w środku tygodnia. U nas zdały egzamin wzorowo, dzieciaki wyjadały je sobie z talerzy. Z jednej strony pieczone nuggetsy z kurczaka nie zawierają tłuszczu związany ze smażeniem a z drugiej mają smakowitą, chrupiącą panierkę składająca się z oleju rzepakowego, ziół prowansalskich, rozdrobnionych płatków kukurydzianych oraz parmezanu. Parmezan jest tutaj kluczowy ponieważ w piekarniku nieco się roztapia spajając wszystkie elementy panierki a po wyjęciu z piekarnika gdy nieco ostygnie tworzy chrupiącą, panierkową skorupkę. Tym samym wszystko gra perfekcyjnie, dla zadowalającego efektu.

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka bądź indyka pokrojonych w małe kawałki
  • 80 g płatków kukurydzianych, rozdrobnionych
  • 40 g startego parmezanu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól/pieprz
Przygotowanie:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  2. Kurczaka obtaczamy w przyprawach sól, pieprz, zioła prowansalskie) i polewamy olejem, mieszamy.
  3. Przygotowujemy panierkę: mieszamy płatki kukurydziane z parmezanem.
  4. Pojedynczo obtaczamy kawałki kurczaka w panierce, czasami w razie potrzeby przyciskając mięso w panierce aby dokładnie było nią osłonięte.
  5. Wykładamy blachę do pieczenia pergaminem i układamy na niej kawałki kurczaka.
  6. Pieczemy 20 minut lub do czasu aż panierka się lekko zarumieni.
  7. Po wyjęciu z piekarnika czekamy kilka minut aż nuggetsy ostygną i serwujemy.

SMACZNEGO ! :))