Składniki na 3–4 średnie porcje: - ¾ szklanki suchej czerwonej soczewicy - 1 l-2 puszki pomidorów pelati (w sezonie 2–4 szklanki świeżych krojonych) - 1 biała cebula - 1 ząbek czosnku - 1 duża marchew - 1 łyżka oleju rzepakowego - 1–2 łyżki soku z cytryny - 1-2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) - 1 łyżeczka wędzonej papryki (najlepiej ostrej) - 1 łyżeczka cząbru lub lubczyku - ½ łyżeczki tymianku - wywar warzywny lub woda - sól, pieprz Przygotowanie: 1. W garnku o grubym dnie lub głębokim rondlu nagrzej olej i podsmaż drobno posiekaną cebulę, a chwilę potem dodaj czosnek. 2. Kolejno dodaj pokrojoną w kostkę marchew oraz przepłukaną soczewicę i zalej wywarem warzywnym. tak aby w pełni zakrywał wszystkie składniki na wysokość powyżej 2–3 cm. Gotuj, aż marchew i soczewica będą miękkie. 3. Gdy warzywa zmiękną, dodaj pokrojone pomidory z puszki oraz przyprawy. Gotuj jeszcze przez 10–15 minut, a następnie zblenduj przy pomocy blendera ręcznego, dodaj sok z cytryny i dopraw do smaku. Smacznego!