Pomidorowy krem z czerwonej soczewicy

Składniki na 3–4 średnie porcje:
- ¾ szklanki suchej czerwonej soczewicy
- 1 l-2 puszki pomidorów pelati (w sezonie 2–4 szklanki świeżych krojonych)
- 1 biała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża marchew
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1–2 łyżki soku z cytryny
- 1-2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 łyżeczka wędzonej papryki (najlepiej ostrej)
- 1 łyżeczka cząbru lub lubczyku
- ½ łyżeczki tymianku
- wywar warzywny lub woda
- sól, pieprz

Przygotowanie:
1. W garnku o grubym dnie lub głębokim rondlu nagrzej olej i podsmaż drobno posiekaną cebulę, a chwilę potem dodaj czosnek.
2. Kolejno dodaj pokrojoną w kostkę marchew oraz przepłukaną soczewicę i zalej wywarem warzywnym.
   tak aby w pełni zakrywał wszystkie składniki na wysokość powyżej 2–3 cm. Gotuj, aż marchew i soczewica będą miękkie.
3. Gdy warzywa zmiękną, dodaj pokrojone pomidory z puszki oraz przyprawy. 
Gotuj jeszcze przez 10–15 minut, a następnie zblenduj przy pomocy blendera ręcznego, dodaj sok z cytryny i dopraw do smaku. 

Smacznego!