Ciasto marchewkowe




Składniki:
- 3,5 szklanki startej marchwi (około 400 g)
- 1,5 szklanki płatków owsianych górskich ( około 150 g)
- 4 jajka
- 2,5-3 łyżki prawdziwego miodu lub 5 łyżek ksylitolu
- 2łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2-3 goździki
- szczypta imbiru
- szczypta soli
- 2 garście orzechów włoskich (około 60-70 g)
- 125 g serka philadelphia naturalnego lub Bielucha Lekkieg0
- 2 łyżeczki miodu
- 1/3 laski wanillii
- płatki migdałowena krem
Przygotowanie:
1. Marchew myjemy, obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
2. Płatki owsiane mielimy na mąkę za pomocą blendera (poszło zaskakująco prosto :))
3. Następnie białka rozdzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.
4. Mieszamy dokładnie z żółtkami, aż się połączą.
5. Partiami dodajemy startą marchew i mieszamy.
6. Następnie dodajemy cynamon, imbir, proszek do pieczenia i partiami zmielone płatki owsiane i dokładnie mieszamy
7. Rozdrobnione orzechy włoskie i goździki dosypujemy do marchewkowej masy. Im drobniej tym lepiej 
8. Dodajemy 2 łyżki oleju oraz miod/ksylitol i wszystko dokładnie mieszamy 
9. Blachę smarujemy odrobiną oleju lub wykładamy papier do pieczenia 
10. Piekarnik nastawiamy na 160-170 stopni na termoobieg, gdy będzie już nagrzany pieczemy godzinę 
11. Po godzinie wyłączamy i uchylamy piekarnik
12. Zostawiamy ciasto na około 20 minut
13. Gdy ciasto jest już chłodne przygotowuemy krem.
14. Serek mieszamy z miodem, dodajemy obrane ziarenka wanilli i mieszamy 
15. Pokrywamy równomiernie górę ciasta i obsypujemy migdałami 

Zajadamy się bez poczucia winy ! :)))