Składniki: - 3,5 szklanki startej marchwi (około 400 g) - 1,5 szklanki płatków owsianych górskich ( około 150 g) - 4 jajka - 2,5-3 łyżki prawdziwego miodu lub 5 łyżek ksylitolu - 2łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek lub oleju kokosowego - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cynamonu - 2-3 goździki - szczypta imbiru - szczypta soli - 2 garście orzechów włoskich (około 60-70 g) - 125 g serka philadelphia naturalnego lub Bielucha Lekkieg0 - 2 łyżeczki miodu - 1/3 laski wanillii - płatki migdałowena krem
Przygotowanie: 1. Marchew myjemy, obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. 2. Płatki owsiane mielimy na mąkę za pomocą blendera (poszło zaskakująco prosto :)) 3. Następnie białka rozdzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. 4. Mieszamy dokładnie z żółtkami, aż się połączą. 5. Partiami dodajemy startą marchew i mieszamy. 6. Następnie dodajemy cynamon, imbir, proszek do pieczenia i partiami zmielone płatki owsiane i dokładnie mieszamy 7. Rozdrobnione orzechy włoskie i goździki dosypujemy do marchewkowej masy. Im drobniej tym lepiej 8. Dodajemy 2 łyżki oleju oraz miod/ksylitol i wszystko dokładnie mieszamy 9. Blachę smarujemy odrobiną oleju lub wykładamy papier do pieczenia 10. Piekarnik nastawiamy na 160-170 stopni na termoobieg, gdy będzie już nagrzany pieczemy godzinę 11. Po godzinie wyłączamy i uchylamy piekarnik 12. Zostawiamy ciasto na około 20 minut 13. Gdy ciasto jest już chłodne przygotowuemy krem. 14. Serek mieszamy z miodem, dodajemy obrane ziarenka wanilli i mieszamy 15. Pokrywamy równomiernie górę ciasta i obsypujemy migdałami Zajadamy się bez poczucia winy ! :)))