Jaglany budyń z musem śliwkowym


 

Składniki:
(Podane ilości pozwalają na przygotowanie ok. 4-5 sporych porcji):
- kasza jaglana 
- mleko roślinnw (1,5 szklanki)
- woda (0,5 szklanki)
- 50 g gorzkiej czekolady
- coś do posłodzenia (3-4 łyżki ksylitolu) / miód / 4 daktyle
- śliwki 
Przygotowanie:
- Ślwiki gotujemy na malutkim ogniu, pod przykryciem, aż śliwki zrobią się całkiem miękkie. 
- Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie miksujemy.
- Gotujemy kaszę jaglaną w 1 szklance mleka + 0,5 szklanki wody.
- Gotujemy przez około 15 minut – do tego czasu kasza powinna sporo napęcznieć i wchłonąć praktycznie całe mleko z wodą.
- Po 15 minutach dodajemy coś do posłodzenia i pół szklanki mleka.
- Gotujemy przez następne 10 minut na malutkim ogniu mieszając regularnie – masa będzie dosyć gęsta.
- Blendujemy na gładką masę.
- Układamy warstwowo mus, czekolada roztopina z dodatkiem mleka lub wody, budyń jaglany i ponownie czekolada
- Odstawiamy do wystudzenia, a następnie umieszczamy w lodówce na minimum 2-3 godziny.
- Tak naprawdę to im dłużej, tym lepiej. Deser najsmaczniejszy będzie drugiego dnia, po całej nocy w lodówce.