Składniki: (Podane ilości pozwalają na przygotowanie ok. 4-5 sporych porcji): - kasza jaglana - mleko roślinnw (1,5 szklanki) - woda (0,5 szklanki) - 50 g gorzkiej czekolady - coś do posłodzenia (3-4 łyżki ksylitolu) / miód / 4 daktyle - śliwki
Przygotowanie: - Ślwiki gotujemy na malutkim ogniu, pod przykryciem, aż śliwki zrobią się całkiem miękkie. - Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie miksujemy. - Gotujemy kaszę jaglaną w 1 szklance mleka + 0,5 szklanki wody. - Gotujemy przez około 15 minut – do tego czasu kasza powinna sporo napęcznieć i wchłonąć praktycznie całe mleko z wodą. - Po 15 minutach dodajemy coś do posłodzenia i pół szklanki mleka. - Gotujemy przez następne 10 minut na malutkim ogniu mieszając regularnie – masa będzie dosyć gęsta. - Blendujemy na gładką masę. - Układamy warstwowo mus, czekolada roztopina z dodatkiem mleka lub wody, budyń jaglany i ponownie czekolada - Odstawiamy do wystudzenia, a następnie umieszczamy w lodówce na minimum 2-3 godziny. - Tak naprawdę to im dłużej, tym lepiej. Deser najsmaczniejszy będzie drugiego dnia, po całej nocy w lodówce.