Tarta z truskawkami

Składniki :
Kruche ciasto
🔸 200 gmąki orkiszowej 🔸 120 gmasła
🔸 1jajko
🔸1łyżka cukru
🔸1łyżka zimnej wody
Nadzienie
🔸400 g jogurtu greckiego
🔸Galaretka truskawkowa
🔸500 g truskawek

Przygotowanie:
1.Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, zlep w kulkę i schładzaj w lodówce przez minimum 30 minut.
2.Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na tartę o wymiarach 25 cm. Zrób dziurki widelcem na całej powierzchni. Wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wysyp groch, ryż lub metalowe kuleczki. Dzięki temu ciasto zachowa swoją formę podczas pieczenia, a brzegi nie opadną.
3.Tartę włóż na 15 minut do piekarnika o temperaturze 175 stopni.
4.Po 15 minutach ściągnij papier i obciążenie, a tartę piecz przez kolejne 25–30 minut, aż nabierze pięknego, złotego koloru.
5.Gotowe ciasto ostudź na kratce z piekarnika
6.Galaretkę przygotuj według instrukcji (do przygotowania użyj okb1/3 wody)
7. Tężejącą galaretkę zmiksuj z jogurtem greckim. Zalej tartę.
8.Tarte ozdób truskawkami.