Składniki
Ciasto
- 170 g mąki orkiszowej (opcjonalnie pszennej)
- 90 g wody, letniej
- 10 g świeżych drożdży
- 10 g oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki cukru
Dodatki
- 50 g sera feta
- 125 g sera mozarella, odsączonego z zalewy, pokrojonego na kawałki
- 200 g pomidorów, bez skóry i gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 10 liści bazylii, świeżych
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 60 – 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 10 g oliwy z oliwek
- 150 – 200 g liści szpinaku, świeżych
Sposób przygotowania
Ciasto
- Do miski wsypać mąkę, dodać wodę, świeże drożdże, oliwę, sól i cukier, wyrobić.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto wyłożyć na obficie oprószony mąką blat i krótko wyrobić, następnie rozwałkować na cienki prostokąt i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Odstawić w ciepłe miejsce.
Dodatki
- Ser feta i mozzarellę, zblendować.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C.
- Do miski włożyć pomidory, sól, pieprz, bazylię i oregano, wymieszać.
- Cebulę pokroić w półksiężyce, czosnek przecisnąć przez praskę. Wyłożyć na rozgrzaną patelnię.
- Dodać oliwę i liście szpinaku, dusić do chwili odprawonia wody.
- Na wierzchu ciasta rozłożyć wcześniej przygotowany sos oraz masę ze szpinakiem, całość posypać rozdrobnionymi serami. Piec 8 – 12 min (250°C) na najniższej szynie piekarnika.
- Podawać na ciepło.