Pizza ze szpinakiem

Składniki

Ciasto

  • 170 g mąki orkiszowej (opcjonalnie pszennej)
  • 90 g wody, letniej
  • 10 g świeżych drożdży
  • 10 g oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki cukru

Dodatki

  • 50 g sera feta
  • 125 g sera mozarella, odsączonego z zalewy, pokrojonego na kawałki
  • 200 g pomidorów, bez skóry i gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 10 liści bazylii, świeżych
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 60 – 80 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 150 – 200 g liści szpinaku, świeżych

Sposób przygotowania

Ciasto

  1. Do miski wsypać mąkę, dodać wodę, świeże drożdże, oliwę, sól i cukier, wyrobić.
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Ciasto wyłożyć na obficie oprószony mąką blat i krótko wyrobić, następnie rozwałkować na cienki prostokąt i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Odstawić w ciepłe miejsce.

Dodatki

  1. Ser feta i mozzarellę, zblendować.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C.
  3. Do miski włożyć pomidory, sól, pieprz, bazylię i oregano, wymieszać.
  4. Cebulę pokroić w półksiężyce, czosnek przecisnąć przez praskę. Wyłożyć na rozgrzaną patelnię.
  5. Dodać oliwę i liście szpinaku, dusić do chwili odprawonia wody.
  6. Na wierzchu ciasta rozłożyć wcześniej przygotowany sos oraz masę ze szpinakiem, całość posypać rozdrobnionymi serami. Piec 8 – 12 min (250°C) na najniższej szynie piekarnika.
  7. Podawać na ciepło.