Pudding chia na mleku roślinnym z borówkami

 

Składniki:

  • 3 łyżeczki nasion chia
  • 200 ml mleka,  wody, jogurtu, napoju roślinnego
  • garść borówek

Przygotowanie:

  • 3 łyżeczki nasion chia zalej 200 ml wody, mleka lub jogurtu. (my wykorzystaliśmy mleko roślinne)
  • Pudding chia wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
  • Nasiona napęcznieją i powstanie lekko kleista baza.
  • Na wierzch kładziemy borówki.

Nasiona szałwii hiszpańskiej, znane bardziej jako nasiona chia, to niekwestionowane superfood ostatnich lat. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, zatem są świetnym urozmaiceniem codziennej diety.

Dlaczego warto włączyć je do diety? Powodów jest co najmniej kilka. :
1. Bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6
2. Źródło witamin i minerałów
3. Cenne przeciwutleniacze
4. Sprzymierzeniec w walce z nadwagą
5. Dla mocnych włosów, skóry i paznokci

Nasiona chia – jak jeść?
Jak widać istnieje wiele powodów, dla których powinniśmy włączyć nasiona chia do swojej codziennej diety. Najlepiej spożywać je na surowo i w całości. Zwykle dodaje się je do płatków śniadaniowych, jogurtów i koktajli. Można z nich również przygotować pudding na bazie mleka lub napojów roślinnych. Pamiętajmy jednak, by nie przesadzać z ilością – w ciągu dnia wystarczą nam dwie łyżki nasion. Nadmierne spożycie może przyczynić się do problemów z układem pokarmowym, co ma związek z wysoką zawartością błonnika.