Składniki:
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 60 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 300 g cukinii, pokrojonej na kawałki
- 100 g pieczarek, duże przekrojone na pół
- 500 g przecieru pomidorowego
lub 500 g krojonych pomidorów, z puszki - ½ łyżeczki soli
- pieprz biały, mielony, do smaku
- 1 łyżeczka bazylii, suszonej
- 1 łyżeczka masła
- 1 – 2 łyżki natki pietruszki, świeżej, posiekanej (opcjonalnie)
- 8 liści bazylii, świeżych, porwanych
- ser grana padano, tarty (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Cebulę posiekać.
- Czosnek, przecisnąć przez praskę.
- Na patelni rozgrzać oliwę, zarumienić,
- Dodać starkowaną marchewkę.
- Dodać cukinię i pieczarki, pokrojone w drobną kostkę.
- Dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, bazylię, masło, natkę pietruszki i liście bazylii, gotować ok 25 min. W razie potrzeby sos dosolić do smaku i opcjonalnie posypać tartym serem. Podawać na ciepło.