Makaron wysokobiałkowy z warzywnym sosem

Składniki:

  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 60 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 300 g cukinii, pokrojonej na kawałki
  • 100 g pieczarek, duże przekrojone na pół
  • 500 g przecieru pomidorowego
    lub 500 g krojonych pomidorów, z puszki
  • ½ łyżeczki soli
  • pieprz biały, mielony, do smaku
  • 1 łyżeczka bazylii, suszonej
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 – 2 łyżki natki pietruszki, świeżej, posiekanej (opcjonalnie)
  • 8 liści bazylii, świeżych, porwanych
  • ser grana padano, tarty (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę posiekać.
  2. Czosnek, przecisnąć przez praskę.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, zarumienić,
  4. Dodać starkowaną marchewkę.
  5. Dodać cukinię i pieczarki, pokrojone w drobną kostkę.
  6. Dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, bazylię, masło, natkę pietruszki i liście bazylii, gotować ok 25 min. W razie potrzeby sos dosolić do smaku i opcjonalnie posypać tartym serem. Podawać na ciepło.