Składniki:
- 1 ząbek czosnku
- 110 g cebuli, przekrojonej na pół
- 50 g płatków owsianych bezglutenowych
- 240 g czarnej fasoli, z puszki, odsączonej z zalewy (ok. 1 puszka)
- ½ łyżeczki chili, mielonego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- olej, ilość do smażenia
Przygotowanie:
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, cebulę, dodać płatki owsiane, zblendować.
- Dodać fasolę, chili, kmin rzymski, sól i pieprz, zblendować ponownie.
- Wilgotnymi dłońmi z masy fasolowej uformować kotlety dowolnej wielkości . Odstawić do lodówki na ok. 1 godz.
- Na dużej patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety na średniej mocy palnika 3-4 min z każdej strony. Usmażone kotlety odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.