Kotlety fasolowe

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 110 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 50 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 240 g czarnej fasoli, z puszki, odsączonej z zalewy (ok. 1 puszka)
  • ½ łyżeczki chili, mielonego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • olej, ilość do smażenia

Przygotowanie:

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, cebulę, dodać płatki owsiane, zblendować.
  2. Dodać fasolę, chili, kmin rzymski, sól i pieprz, zblendować ponownie.
  3. Wilgotnymi dłońmi z masy fasolowej uformować  kotlety dowolnej wielkości . Odstawić do lodówki na ok. 1 godz.
  4. Na dużej patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety na średniej mocy palnika 3-4 min z każdej strony. Usmażone kotlety odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  5. Podawać z ulubionymi dodatkami.