Składniki na 2 osoby: - 50 g daktyli plus 50 g wody - 100 g kaszy jaglane - 300 g mleka (krowie lub roślinne) - miód lub ksylitol - 50 g orzeszków ziemnych - 25 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
Przygotowanie: 1. Daktyle zalewam szklanką gorącej wody na dwie godziny lub na noc. 2. Kaszę dokładnie przepłukuję wodą i zalewam 2 szklankami mleka roślinnego. 3. Gotuję, aż kasza się rozgotuje (około 20 minut). 4. W międzyczasie blenduję daktyle razem z wodą, w której się moczyły, a orzeszki rozdrabniam w moździerzu, malakserze albo tłuczkiem 5. Pod koniec gotowania kaszę słodzę, a następnie blenduję. 6. Czekoladę łamię na kostki, wrzucam do małego garnka, dodaję ok. 5 łyżek mleka roślinnego lub wody 7. Podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści. 8. Do słoiczków nakładam na zmianę warstwy kaszy, karmelu z daktyli, czekolady i orzeszków. 9. Po ostygnięciu wstawiam do lodówki.