Jaglany deser z daktylami, słonymi orzeszkami i czekoladą a’la snickers

Składniki na 2 osoby:
- 50 g daktyli plus 50 g wody
- 100 g kaszy jaglane
- 300 g mleka (krowie lub roślinne)
- miód lub ksylitol
- 50 g orzeszków ziemnych 
- 25 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
Przygotowanie:
1. Daktyle zalewam szklanką gorącej wody na dwie godziny lub na noc.
2. Kaszę dokładnie przepłukuję wodą i zalewam 2 szklankami mleka roślinnego.
3. Gotuję, aż kasza się rozgotuje (około 20 minut).
4. W międzyczasie blenduję daktyle razem z wodą, w której się moczyły, a orzeszki rozdrabniam w moździerzu, malakserze albo tłuczkiem
5. Pod koniec gotowania kaszę słodzę, a następnie blenduję.
6. Czekoladę łamię na kostki, wrzucam do małego garnka, dodaję ok. 5 łyżek mleka roślinnego lub wody 
7. Podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
8. Do słoiczków nakładam na zmianę warstwy kaszy, karmelu z daktyli, czekolady i orzeszków.
9. Po ostygnięciu wstawiam do lodówki.