Składniki: (Podane ilości pozwalają na przygotowanie ok. 4-5 sporych porcji): - kasza jaglana (100g, to mniej więcej pół szklanki) - mleko ryżowo-kokosowe (1,5 szklanki) - mleczko kokosowe (mała puszka 160g) - woda (0,5 szklanki) - wiórki kokosowe (70g, to niepełna 1 szklanka) - coś do posłodzenia (3-4 łyżki ksylitolu) - płatki migdałowe (2-3 łyżki)
Przygotowanie: - Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej w 1 szklance mleka + 0,5 szklanki wody. - Gotujemy przez około 15 minut – do tego czasu kasza powinna sporo napęcznieć i wchłonąć praktycznie całe mleko z wodą. - Po 15 minutach dodajemy mleczko kokosowe, wiórki kokosowe, ksylitol i pół szklanki mleka. - Gotujemy przez następne 10 minut na malutkim ogniu mieszając regularnie – masa będzie dosyć gęsta. - Blendujemy na gładką masę. - Masę przelewamy do foremki, posypujemy płatkami migdałów – wszakże w oryginalnym Rafaello w środku są migdały! - Odstawiamy do wystudzenia, a następnie umieszczamy w lodówce na minimum 2-3 godziny. - Tak naprawdę to im dłużej, tym lepiej. Deser najsmaczniejszy będzie drugiego dnia, po całej nocy w lodówce.