Jaglane “Rafaello”


Składniki:
(Podane ilości pozwalają na przygotowanie ok. 4-5 sporych porcji):
- kasza jaglana (100g, to mniej więcej pół szklanki)
- mleko ryżowo-kokosowe (1,5 szklanki)
- mleczko kokosowe (mała puszka 160g)
- woda (0,5 szklanki)
- wiórki kokosowe (70g, to niepełna 1 szklanka)
- coś do posłodzenia (3-4 łyżki ksylitolu)
- płatki migdałowe (2-3 łyżki)
Przygotowanie:
- Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej w 1 szklance mleka + 0,5 szklanki wody.
- Gotujemy przez około 15 minut – do tego czasu kasza powinna sporo napęcznieć i wchłonąć praktycznie całe mleko z wodą.
- Po 15 minutach dodajemy mleczko kokosowe, wiórki kokosowe, ksylitol i pół szklanki mleka.
- Gotujemy przez następne 10 minut na malutkim ogniu mieszając regularnie – masa będzie dosyć gęsta.
- Blendujemy na gładką masę.
- Masę przelewamy do foremki, posypujemy płatkami migdałów – wszakże w oryginalnym Rafaello w środku są migdały!
- Odstawiamy do wystudzenia, a następnie umieszczamy w lodówce na minimum 2-3 godziny.
- Tak naprawdę to im dłużej, tym lepiej. Deser najsmaczniejszy będzie drugiego dnia, po całej nocy w lodówce.