SKŁADNIKI: 2 porcje
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki zielonej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/4 płaskiej łyżeczki chilli mielonego
- 1/2 płaskiej łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
- 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mąki pszennej/orkiszowej/kukurydzianej
- 1 płaska łyżka oleju rzepakowego
- 1 cebula – duża
- 1 puszka/ ciecierzycy z puszki
PRZYGOTOWANIE :
- Do blendera wrzucić ciecierzycę odsączoną z puszki/słoika , posiekaną natkę pietruszki, sól, chilli mielone i kmin rzymski.
- Całość niezbyt mocno zblenderować.
- Dodać posiekaną cebulę, czosnek wyciśnięty przez praskę, proszek do pieczenia i mąkę.
- Całość ponownie krótko zblenderować do połączenia się składników.
- Z masy (będzie wydawać się sucha, ale tak ma być) uformować niewielkie kotleciki.
- Wstawić je na godzinę do lodówki, a po tym czasie smażyć na patelni do uzyskania złotego koloru.
- Podawać z jogurtem greckim, sosem czosnkowym, lub wg uznania.