Falafele – kotleciki z ciecierzycy

SKŁADNIKI:  2 porcje

  • 3 ząbki czosnku
  •  1 pęczek natki pietruszki zielonej
  •  1 płaska łyżeczka soli
  •  1/4 płaskiej łyżeczki chilli mielonego
  •  1/2 płaskiej łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  •  1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia
  •  1/2 szklanki mąki pszennej/orkiszowej/kukurydzianej
  •  1 płaska łyżka oleju rzepakowego
  •  1 cebula – duża
  •  1 puszka/ ciecierzycy z puszki

PRZYGOTOWANIE :

  1. Do blendera wrzucić ciecierzycę odsączoną z puszki/słoika , posiekaną natkę pietruszki, sól, chilli mielone i kmin rzymski.
  2. Całość niezbyt mocno zblenderować.
  3. Dodać posiekaną cebulę, czosnek wyciśnięty przez praskę, proszek do pieczenia i mąkę.
  4. Całość ponownie krótko zblenderować do połączenia się składników.
  5. Z masy (będzie wydawać się sucha, ale tak ma być) uformować niewielkie kotleciki.
  6. Wstawić je na godzinę do lodówki, a po tym czasie smażyć na patelni do uzyskania złotego koloru.
  7. Podawać z jogurtem greckim, sosem czosnkowym, lub wg uznania.