Składniki: (na cztery porcje)
- 1 duże opakowanie (64 g) budyniu śmietankowego
- 1,5 szklanki (370 ml) mleka
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 12 sztuk (80 g) ciasteczek kakaowych bez cukru (w moim przypadku Sante)
- 0,3 tabliczki (30 g) gorzkiej czekolady
- 2 banany
Przygotowanie:
- Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, ale w połowie podanej ilości mleka, a następnie odstawić do wystudzenia (żeby nie powstał kożuch, budyń przykryć folią spożywczą tak, aby do niego przylegała).
- Mieszaj mikserem na wolnych obrotach serek mascarpone i dodawaj partiami wystudzony budyń.
- Rozdrobnione ciasteczka układać na dnie każdej szklanki lub pucharka.
- Na ciasteczka nałożyć warstwę kremu, kilka plasterków banana i posypać startą czekoladą.
- Deser przełożyć kolejną warstwą ciasteczek, kremem, zakończyć kilkoma plasterkami banana i ponownie posypać startą czekoladą.
- Przygotowany deser przed podaniem schłodzić w lodówce przez kilka minut.