Deserek kremowo – bananowy

Składniki: (na cztery porcje)

  • 1 duże opakowanie (64 g) budyniu śmietankowego
  • 1,5 szklanki (370 ml) mleka
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  •  12 sztuk (80 g) ciasteczek kakaowych bez cukru (w moim przypadku Sante)
  • 0,3 tabliczki (30 g) gorzkiej czekolady
  •  2 banany

Przygotowanie:

  1. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, ale w połowie podanej ilości mleka, a następnie odstawić do wystudzenia (żeby nie powstał kożuch, budyń przykryć folią spożywczą tak, aby do niego przylegała).
  2. Mieszaj mikserem na wolnych obrotach serek mascarpone i dodawaj partiami wystudzony budyń.
  3. Rozdrobnione ciasteczka układać na dnie każdej szklanki lub pucharka.
  4. Na ciasteczka nałożyć warstwę kremu, kilka plasterków banana i posypać startą czekoladą.
  5. Deser przełożyć kolejną warstwą ciasteczek, kremem, zakończyć kilkoma plasterkami banana i ponownie posypać startą czekoladą.
  6. Przygotowany deser przed podaniem schłodzić w lodówce przez kilka minut.