Wypieki bananowe mają w sobie to coś, co sprawia, że nie można się im oprzeć. Już podczas pieczenia cudownie kuszą zapachem, a potem z każdą kolejną babeczką smakują co raz bardziej i bardziej. Te muffinki już od pierwszego kęsa smakują pysznie
Składniki:
- 1 3/4 szkl.mąki owsianej/orkiszowej
- 1/2 szkl. ksylitolu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 1/4 szkl. jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1/2 szkl. oleju
- 2 duże banany, bardzo dojrzałe
- ok. 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- Czekoladę pokroić na małe kawałeczki
- Składniki suche wymieszać w jednej misce.
- W drugiej misce banany rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki mokre i wymieszać.
- Połączyć zawartość obu misek, dodać czekoladę i krótko wymieszać łyżką, tak aby składniki się tylko połączyły.
- Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami i napełnić je ciastem.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 25 minut.