Muffiny bananowe

Wypieki bananowe mają w sobie to coś, co sprawia, że nie można się im oprzeć. Już podczas pieczenia cudownie kuszą zapachem, a potem z każdą kolejną babeczką smakują co raz bardziej i bardziej. Te muffinki już od pierwszego kęsa smakują pysznie

Składniki:

  • 1 3/4 szkl.mąki owsianej/orkiszowej
  • 1/2 szkl. ksylitolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 1/4 szkl. jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 duże banany, bardzo dojrzałe
  • ok. 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
  1. Czekoladę pokroić na małe kawałeczki
  2. Składniki suche wymieszać w jednej misce.
  3. W drugiej misce banany rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki mokre i wymieszać.
  4. Połączyć zawartość obu misek, dodać czekoladę i krótko wymieszać łyżką, tak aby składniki się tylko połączyły.
  5. Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami i napełnić je ciastem.
  6. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 25 minut.