Składniki:
-650 g mąki orkiszowej (ja użyłam pełnoziarnistej typ 2000)
- kostka masła 82% rozpuszczonego i ostudzonego (można zastąpić olejem kokosowym)
- 2 opakowania drożdży suchych (14 g)
- 4 jaja
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru ( ja użyłam miodu)
- 200 ml mleka letniego / u mnie bez laktozy 1,5%
- szczypta łyżeczki soli
+ ulubiony dżem niskosłodzony (u mnie truskawkowy i brzoskwiniowy domowej roboty)
+ papilotki do babeczek lub sylikonowe foremki
Przygotowanie:
1. Mąkę wsypujemy do dużej miski i robimy dziurę w środku.
2. Wsypujemy tam drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru lub miodu, 4 łyżki mleka i mieszamy (tylko drożdże).
3. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 min.
4. Gdy drożdże podrosną, dodajemy sól, resztę mleka i zagniatamy ręcznie lub mikserem.
5. Następnie dodajemy żółtko i po jednym jajku cały czas wyrabiając.
6. Na koniec dolewamy stopniowo roztopione masło lub olej kokosowy
7. Zagniatamy do powstania jednolitego elastycznego ciasta.
8. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
9.Na oprószony blat mąką wykładamy ciasto, lekko zagniatamy do formy rolady i dzielimy na 4 kawałki.
10. Jeden zostawiamy i rozwałkujemy do grubości ok 1 cm. Resztę chowamy z powrotem pod ściereczkę.
11. Zwykłą szklanką wykrawamy kółka tak jak do pierogów (okrawki dodajemy do reszty ciasta na później).
12. W dłoni delikatnie jeszcze rozpłaszczamy placka palcami i nakładamy po pół łyżeczki dżemu na środek.
13. Zalepiamy tak jak pieroga, następnie końcami do góry i sklejamy ze sobą.
14. Tak uformowaną kuleczkę wkładamy do papilotki, sklejeniem do spodu.
15. Pieczemy ok 20 min w 170 stopniach C.