Jagielnik z masłem orzechowym

Składniki (forma 20 cm):

Góra
200 g kaszy jaglanej
600 ml mleka (może być roślinne)
4 duże łyżki masła orzechowego (najlepiej wersja smooth – gładka)
150 g daktyli
1/2 puszki mleczka kokosowego 
(o wysokiej zawartości tłuszczu, wtedy będzie twarda część oddzielona od płynnej)

Spód
6 łyżek płatków owsianych
3 łyżki kakao
1 łyżka miodu
1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy na mleku, do momentu wchłonięcia sie płynu. 
Daktyle namaczamy w gorącej wodzie (poziom wody zakrywający poziom daktyli). 
Po 10 minutach je miksujemy.
Następnie w robocie kuchennym łączymy wszystkie składniki i miksujemy na gładką masę. 

Płatki mielimy na mąkę. Dodajemy kakao, olej i miód i lepimy kulkę.
Wykładamy nią formę obłożoną papierem do pieczenia. Na to wylewamy masę jaglaną. 
Schładzamy w lodowce ok 2h.