Szparagi

Szparagi, podobnie jak por i cebula, należą do rodziny roślin liliowatych. Znali je już starożytni Rzymianie, Egipcjanie i Grecy, jednak prawdziwie docenili je dopiero Włosi, którzy w okresie renesansu poznali się na ich wyjątkowym smaku i właściwościach zdrowotnych. Wyróżniamy kilka rodzajów szparagów, jednak te, które najczęściej pojawiają się w sklepach i na targach to szparagi zielone i białe. Warzywa te nazywano jedzeniem królów, ponieważ były wielkim przysmakiem Ludwika XIV. Są też cenionym afrodyzjakiem. Kiedyś uznawane za luksus dziś coraz częściej goszczą na naszych stołach.

Szparagi zielone – właściwości

Szparagi są jednocześnie niskokaloryczne i pożywne, ponieważ zawierają sporo białka. Sto gramów tego warzywa to zaledwie 18 kalorii! Zielone szparagi mają dość ostry, wyrazisty smak. Są miękkie
i nie trzeba ich obierać przed gotowaniem, dzięki czemu posiadają najwięcej prozdrowotnych właściwości. Pod ich skórką znajduje się całe bogactwo składników mineralnych, m.in. potas, magnez , fosfor i wapń. Szparagi zielone zawierają także dużo witamin A, C, K i tych z grupy B. Warzywo to polecane jest osobom ze skłonnościami do anemii – wszystko przez dużą zawartość żelaza
i kwasu foliowego.

Szparagi białe – właściwości

Szparagi białe są grubsze i nieco łagodniejsze w smaku od szparagów zielonych. Ich kolor wynika ze sposobu uprawy – białe szparagi rosną pod ziemią i nie dociera do nich światło słoneczne, w związku z tym nie mogą wytwarzać żadnego barwnika. Są także twardsze od zielonej odmiany, dlatego przed gotowaniem należy je obrać. To sprawia, że tracą część swoich wartości odżywczych. Mimo to, białe szparagi działają korzystnie na organizm, poprawiając stan skóry, włosów i paznokci.

Szparagi – wartości odżywcze

Właściwości odżywcze szparagów sprawiają, że jest to niezwykle zdrowe warzywo, które:

  • pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego
  • poprawia perystaltykę jelit
  • zwiększa krzepliwość krwi i zapobiega pękaniu naczyń włosowatych
  • wspomaga wątrobę w procesie oczyszczania organizmu z toksyn
  • wzmacnia odporność

Warto pamiętać, że szparagi działają moczopędnie, dlatego ich dużych ilości nie mogą spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową.

Przepis na szparagi

Szparagi najlepiej jest gotować na stojąco, związane nitką. Wówczas będziemy mieć pewność, że będą się równo gotowały. Ich główki powinny znajdować się nad poziomem wody – są na tyle delikatne, że zmiękną dzięki samej parze. Warzywo często jest traktowane jako przystawka lub dodatek, jednak z powodzeniem można zrobić z nich danie główne. [1]

 

 

 

 

 

[1 ]https://www.medme.pl/artykuly/szparagi-zielone-i-biale-wlasciwosci-wartosci-odzywcze-i-witaminy,67537.html