Spaghetti, mięso z indyka

Składniki:

  • Makaron spaghetti  500g
  • Miao mielone z piersi indyka 500 g (1 opak. (500-gramowe)
  • Pomidory krojone
  • 400 g 
  • Cebula 120 g (1 sztuka duża)
  • Czosnek 7 g (1 ząbek)
  • Bazylia suszona 5 g (1 płaska łyżka)
  • Oregano 6 g (1 płaska łyżeczka)
  • Rozmaryn (1 płaska łyżeczka)
  • Pieprz czarny, zmielony 2 g (2 szczypty)
  • Sól biała 8 g (1 płaska łyżeczka)

Olej 20 g (20 ml)

Przygotowanie

1. Siekamy cebulę w drobną kostkę i smażymy na patelni razem z mięsem i czosnkiem na oleju Golden Drop. Dodajemy sól i pieprz. Należy pamiętać o delikatnym rozgniataniu mięsa w trakcie smażenia – aby nie tworzyły się grudki.Kiedy mięso się zarumieni, przekładamy całość do rondla i dusimy z ziołami. Nie należy przesadzić z ilością ziół – im prostszy smak, tym lepszy.

2. Pomidory wraz z sosem z puszki rozdrabniamy w mikserze lub przy użyciu blendera. Wlewamy całość do rondla z mięsem i dusimy przez około 25 minut. Można podlewać winem lub odrobiną wody, aby sos nie zrobił się zbyt gęsty.

3. W międzyczasie gotujemy wodę na makaron. Kiedy zacznie wrzeć, dodajemy łyżeczkę soli, łyżkę oleju (zapobiegnie sklejeniu się makaronu) i wrzucamy spaghetti do środka. Jeśli makaron jest wyjątkowo długi, opieramy go w garnku o jeden z brzegów i czekamy aż samoistnie się ułoży. Gotowy makaron powinien być „al dente” – jędrny, lekko twardawy. Na opakowaniu makaronu znajduje się instrukcja odnośnie czasu gotowania – zazwyczaj około 10 minut.

4. Sposób podawania spaghetti bolognese często bywa kwestią sporną. Można ułożyć makaron na talerzu, a następnie polać go sosem z wierzchu. Ja lubię najpierw wymieszać starannie makaron z sosem i dopiero wtedy całość wyłożyć na talerz. Tak przygotowane danie można posypać tartym parmezanem. Można też dodać odrobinę oregano dla dodatkowego zapachu, ale jest to opcjonalne. Można udekorować listkiem bazylii.