Czekoladowe brownie

Składniki:

  • 300 g daktyli
  • 2 banany
  • 2 jajka
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego
  • 2 czubate łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki karobu lub kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

przygotowanie

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i po 30 minutach odsączamy.
  2.  Czekoladę, masło orzechowe, olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej
  3. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę
  4. Pozostałe składniki blender-ujemy
  5. Ubite białka dodajemy na samym końcu delikatnie mieszając
  6. Dół foremki wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy dodatkowo olejem kokosowym
  7. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut
  8. Upieczone ciasto przekładamy dżemem porzeczkowy,
  9. Warstwa wierzchnia to bita śmietana z mleczka koksowego