Składniki:
- 300 g daktyli
- 2 banany
- 2 jajka
- 60 g gorzkiej czekolady
- 1 czubata łyżka masła orzechowego
- 2 czubate łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki karobu lub kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
przygotowanie
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i po 30 minutach odsączamy.
- Czekoladę, masło orzechowe, olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę
- Pozostałe składniki blender-ujemy
- Ubite białka dodajemy na samym końcu delikatnie mieszając
- Dół foremki wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy dodatkowo olejem kokosowym
- Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut
- Upieczone ciasto przekładamy dżemem porzeczkowy,
- Warstwa wierzchnia to bita śmietana z mleczka koksowego