Składniki:
- 1,5 kg jabłek (zależnie od wielkości około 7 sztuk)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka kaszy manny
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g zimnego masła + trochę do posmarowania blaszki
- opcjonalnie – cynamon
Wykonanie:
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Do dużej miski wsyp mąkę, kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia – zmieszaj łyżką.
- Podziel sypkie produkty na trzy części.
- Masło podziel na małe kawałeczki.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, całą tortownicę (łącznie z dnem) wysmaruj grubą warstwą masła.
- Na dno wysyp ⅓ sypkich produktów i rozłóż równą warstwą.
- Na nie wyłóż połowę jabłek – możesz je posypać dodatkowo cynamonem.
- Wyłóż drugą warstwę suchych składników, a na nie wyłóż resztę jabłek.
- Posyp je resztą suchych składników, a nie wyłóż masło w kawałkach.
- Piecz ciasto przez około 60 minut w 180 stopniach.