Szarlotka sypana

Składniki:
  • 1,5 kg jabłek (zależnie od wielkości około 7 sztuk)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g zimnego masła + trochę do posmarowania blaszki
  • opcjonalnie – cynamon
Wykonanie:
  1. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Do dużej miski wsyp mąkę, kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia – zmieszaj łyżką.
  3. Podziel sypkie produkty na trzy części.
  4. Masło podziel na małe kawałeczki.
  5. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, całą tortownicę (łącznie z dnem) wysmaruj grubą warstwą masła.
  6. Na dno wysyp ⅓ sypkich produktów i rozłóż równą warstwą.
  7. Na nie wyłóż połowę jabłek – możesz je posypać dodatkowo cynamonem.
  8. Wyłóż drugą warstwę suchych składników, a na nie wyłóż resztę jabłek.
  9. Posyp je resztą suchych składników, a nie wyłóż masło w kawałkach.
  10. Piecz ciasto przez około 60 minut w 180 stopniach.