Składniki (6 porcji)
Kurczak z warzywnym ryżem
- 500 – 600 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych na ok. 2 cm kawałki
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- ½ łyżeczki kurkumy, mielonej
- 20 g oleju
- 200 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 200 g cukinii, pokrojonej na kawałki
- 150 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, pokruszone
- 250 g ryżu parboiled
-
Sos
- 10 – 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 170 g cebuli, pokrojonej w ósemki
- 30 g oleju
- 200 g jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki musztardy
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¾ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 20 g skrobi kukurydzianej
Sposób przygotowania
Kurczak z warzywnym ryżem
- Pokroić kurczaka w kostkę, dodać sól, pieprz, paprykę słodką, kurkumę i 15 g oleju, wymieszać. Usmażyć na suchej patelni podlewając delikatnie wodą.
- Marchewkę starkować na grubych oczkach, cukinię i paprykę, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć rozdrobnione warzywa na patelnie i dusić do miękkości. .
- Ugotować ryż w bulionie warzywnym
- Do ugotowanego ryżu dodać warzywa, dokładnie wymieszać.
- Wodę pozostałą po gotowaniu ryżu zachować
- Przechodzimy do przygotowania sosu
- Natkę pietruszki, posiekać, odstawić
- Zrumienić cebulę.
- Dodać 300 g zachowanego płynu pozostałego po gotowaniu, śmietanę, musztardę, sól, pieprz, paprykę słodką i skrobię, gotować ok. 4 min, następnie zblendować.
- Dodać rozdrobnioną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać kopystką
- Kurczaka z warzywnym ryżem podawać na ciepło jako danie główne.