Kurczak z warzywnym ryżem

Składniki (6 porcji)

Kurczak z warzywnym ryżem

  • 500 – 600 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych na ok. 2 cm kawałki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ½ łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 20 g oleju
  • 200 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 200 g cukinii, pokrojonej na kawałki
  • 150 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, pokruszone
  • 250 g ryżu parboiled
  • Sos

    • 10 – 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    • 170 g cebuli, pokrojonej w ósemki
    • 30 g oleju
    • 200 g jogurtu greckiego
    • 2 łyżeczki musztardy
    • ½ łyżeczki soli
    • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
    • ¾ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
    • 20 g skrobi kukurydzianej

Sposób przygotowania

Kurczak z warzywnym ryżem

  1. Pokroić kurczaka w kostkę, dodać sól, pieprz, paprykę słodką, kurkumę i 15 g oleju, wymieszać.  Usmażyć na suchej patelni podlewając delikatnie wodą.
  2. Marchewkę starkować na grubych oczkach, cukinię i paprykę, pokroić w  drobną kostkę. Przełożyć rozdrobnione warzywa na patelnie i dusić do miękkości. .
  3. Ugotować ryż w bulionie warzywnym
  4. Do ugotowanego ryżu  dodać  warzywa, dokładnie wymieszać.
  5. Wodę pozostałą po gotowaniu ryżu zachować
  6. Przechodzimy do przygotowania sosu
  7. Natkę pietruszki, posiekać, odstawić
  8. Zrumienić cebulę.
  9. Dodać 300 g zachowanego płynu pozostałego po gotowaniu, śmietanę, musztardę, sól, pieprz, paprykę słodką i skrobię, gotować ok. 4 min, następnie zblendować.
  10. Dodać rozdrobnioną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać kopystką
  11. Kurczaka z warzywnym ryżem podawać na ciepło jako danie główne.