Składniki:
- 450 ml wody,
- 450 g mąki pszennej razowej,
- 220 g mąki żytniej,
- 40 g świeżych drożdży,
- 2 łyżeczki soli ,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
- Do miski wlać ciepłą wodę ( Temperatura max 37°C).
- Dodać świeże drożdże i cukier,
- Dodać mąki, sól i olej.
- Wyrobić ciasto.
- Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
- Przełożyć do natłuszczonej formy ( około 37 x 12 x 7 cm)
- Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temp. 200°C przez 50-60 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika pozostawić chleb w formie na około 10 minut.
- Wyjąć z formy, pozostawić do wystygnięcia.
Smacznego !! 🙂