Chleb żytni razowy

Składniki:

  •  450 ml wody,
  • 450 g mąki pszennej razowej,
  • 220 g mąki żytniej,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżeczki soli ,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

  1. Do miski wlać ciepłą wodę ( Temperatura max 37°C).
  2. Dodać świeże drożdże i cukier,
  3. Dodać mąki, sól i olej.
  4. Wyrobić ciasto.
  5. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
  6. Przełożyć do natłuszczonej formy ( około 37 x 12 x 7 cm)
  7. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temp. 200°C przez 50-60 minut.
  8. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić chleb w  formie na około 10 minut.
  9. Wyjąć z formy, pozostawić do wystygnięcia.

Smacznego !! 🙂