Pulpety z indyka w sosie pieczarkowym

Danie z klopsikami i kasza w aromatycznym sosie pieczarkowym  z lekko czosnkową nutką.

Składniki:

  • 350 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka mielona słodka i ostra
  • 1 cebula
  • 10 dkg pieczarek
  • mąka do obtoczenia klopsików
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub wody
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka posiekanego koperku
  • jako dodatek 200g ugotowanego makaronu np. rurki / ziemniaków / dowolnej kaszy

Przygotowanie:

  1. Mięso mielone mieszamy z jajkiem i przyprawami – do smaku 
  2.  Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w mące 
  3. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim klopsiki z każdej strony na rumiany kolor
  4.  Następnie mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy przez około 1 minutę posiekaną cebulkę
  5.  Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy jeszcze przez kilka minut ciągle mieszając
  6. Całość zalewamy bulionem lub wodą, zagotowujemy
  7.  Śmietanę mieszamy z przeciśniętym czosnkiem oraz łyżką mąki i kilkoma łyżkami gorącego wywaru
  8. Tak powstały sos śmietanowy dodajemy na patelnię i zagotowujemy cały czas mieszając
  9.  Do powstałego sosu dokładamy podsmażone klopsiki i gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut 
  10. Pod koniec gotowania dodajemy ugotowany makaron oraz posiekany koperek
  11. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i podajemy

Smacznego !