Danie z klopsikami i kasza w aromatycznym sosie pieczarkowym z lekko czosnkową nutką.
Składniki:
- 350 g mielonego mięsa z indyka
- 1 jajko
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka mielona słodka i ostra
- 1 cebula
- 10 dkg pieczarek
- mąka do obtoczenia klopsików
- olej do smażenia
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub wody
- pół szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka posiekanego koperku
- jako dodatek 200g ugotowanego makaronu np. rurki / ziemniaków / dowolnej kaszy
Przygotowanie:
- Mięso mielone mieszamy z jajkiem i przyprawami – do smaku
- Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w mące
- Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim klopsiki z każdej strony na rumiany kolor
- Następnie mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy przez około 1 minutę posiekaną cebulkę
- Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy jeszcze przez kilka minut ciągle mieszając
- Całość zalewamy bulionem lub wodą, zagotowujemy
- Śmietanę mieszamy z przeciśniętym czosnkiem oraz łyżką mąki i kilkoma łyżkami gorącego wywaru
- Tak powstały sos śmietanowy dodajemy na patelnię i zagotowujemy cały czas mieszając
- Do powstałego sosu dokładamy podsmażone klopsiki i gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut
- Pod koniec gotowania dodajemy ugotowany makaron oraz posiekany koperek
- Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i podajemy
Smacznego !