Zdrowsza wersja pizzy

Składniki na ciasto:
- mąka pszenna pełnoziarnista: 2 szklanki
- mąka kukurydziana:           1 szklank
- cukier lub miód:             1 lyzeczka
- drożdże:                     5 dag
- oliwa:                       5 lyzek
- sól:                         1 lyzeczka
Sposób przygotowania:
Przygotowanie ciasta zaczac od wymieszania drozdzy z dwiema łyżkami pszennej mąki, łyżeczki cukru i dwóch, 
trzech łyżek letniej wody - tą mieszaninę odstawic w ciepłe miejsce -.
Jeśli po kilkunastu minutach zacznie \"pracować\" i co najmniej podwoi swoją objętość
zabrac się za właściwy etap przygotowania ciasta.
Oba rodzaje mąki przesiac na stolnicę i mieszac dokładnie ze sobą. 
Dodac sól i tyle letniej wody by otrzymać niezbyt twarde ciasto. 
Ciasto dokładnie wyrabiac, w razie potrzeby podsypując mąką. 
Kiedy jest jednolite, dodac oliwę i ponownie wyrabiac, aż wchłonie cały płyn. 
Ciasto przykryc i odstawic w ciepłe miejsce na około 30-40 minut.
Po tym czasie wyrabiac je jeszcze raz przez kilka chwil - jeśli jest bardzo miękkie, dodac trochę maki pszennej.
Z ciasta formowac okrągłe placki o grubości około 1 cm,. Smarowac oliwą i nakładac nadzienie.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 10-15 minut.
Składniki na farsz (można modyfikować wg swoich preferencji):
- pomiodory 
- czosnek
- kurczak 
- pieczarki
- cebula
- papryka
- oliwki
- ser mozarella (opcjonalnie)
- rukola
- przyprawy: bazylia, oregano , pieprz 

Przygotowanie:
Pizze rozsmarować sosem przygotowanym poprzez zblenderowanie pomidórów z czosnkiem i przyprawami.
Ukłdać warstwowo: cebulę, paprykę, pieczarki, olwiki, kurczaka (wcześniej przygotowanego)i ser.

Pizzę podawać z rukolą.



Smacznego ! ;)