Składniki:
- Makaron razowy – 400 g
- Podwójna pierś z kurczaka\
- Brokuł – jeden duży lub dwa małe
- 3 średnie marchewki
- Puszka groszku zielonego
- Jogurt naturalny – 300 g
- Koperek
- Oliwa z oliwek
- Sól
- Pieprz czarny
- Czerwona papryka
- Bazylia
- Oregano
Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron al dente. Odcedź go.
2. W drugim garnku zagotuj wodę, posól ją i wrzuć marchewki oraz różyczki brokułu. Nie gotuj warzyw do miękkości – mają być lekko twarde. Ugotowane warzywa odcedź. Marchewkę pokrój w krążki.
3. Pierś pokrój na kawałki i rozgrzej patelnię. Usmaż ją na odrobinie oliwy z oliwek, dopraw: solą, pieprzem, papryką, bazylią i oregano.
4. Posiekaj koper. Wsyp go do miski i dodaj szczyptę soli oraz jogurt naturalny. Całość wymieszaj.
5. Otwórz puszkę z groszkiem i odcedź go.
6. Przygotuj naczynie żaroodporne. Dno posmaruj przygotowanym jogurtem naturalnym. Wyłóż połowę makaronu, następnie połowę piersi z kurczaka. Później ułóż połowę brokułu, marchewki i pół puszki groszku. Całość polej 1/3 jogurtu naturalnego. Pozostałe produkty wyłóż w takiej samej kolejności, tak, aby powstała druga warstwa. Wierzch polej resztą jogurtu naturalnego.
7. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni. Piecz ok. 25 min.
Wykorzystano przepis ze strony mojegotowanie.pl