Zdrowa zapiekanka makaronowa

Składniki:

  • Makaron razowy – 400 g
  • Podwójna pierś z kurczaka\
  • Brokuł – jeden duży lub dwa małe
  • 3 średnie marchewki
  • Puszka groszku zielonego
  • Jogurt naturalny – 300 g
  • Koperek
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • Czerwona papryka
  • Bazylia
  • Oregano

Przygotowanie:

1. Ugotuj makaron al dente. Odcedź go.

2. W drugim garnku zagotuj wodę, posól ją i wrzuć marchewki oraz różyczki brokułu. Nie gotuj warzyw do miękkości – mają być lekko twarde. Ugotowane warzywa odcedź. Marchewkę pokrój w krążki.

3. Pierś pokrój na kawałki i rozgrzej patelnię. Usmaż ją na odrobinie oliwy z oliwek, dopraw: solą, pieprzem, papryką, bazylią i oregano.

4. Posiekaj koper. Wsyp go do miski i dodaj szczyptę soli oraz jogurt naturalny. Całość wymieszaj.

5. Otwórz puszkę z groszkiem i odcedź go.

6. Przygotuj naczynie żaroodporne. Dno posmaruj przygotowanym jogurtem naturalnym. Wyłóż połowę makaronu, następnie połowę piersi z kurczaka. Później ułóż połowę brokułu, marchewki i pół puszki groszku. Całość polej 1/3 jogurtu naturalnego. Pozostałe produkty wyłóż w takiej samej kolejności, tak, aby powstała druga warstwa. Wierzch polej resztą jogurtu naturalnego.

7. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni. Piecz ok. 25 min.

 

 

 

Wykorzystano przepis ze strony mojegotowanie.pl