Witamina B3

pobrane (1)

Uczestniczy regulacji poziomu cukru  we krwi i poziomu  cukru we krwi  i poziomu cholesterolu, jest ważna dla skóry, reguluje przepływ krwi w naczyniach, współdziała w syntezie hormonów płciowych.

Jak dostarczyć?

Nie ulega zmianom mimo przetworzenia  i nawet długiego przechowywania żywności  jednak do dość szybkiej utraty witamin  B3 prowadzi  nadmiar cukru  w codziennej diecie.

Źródła w żywności: drożdże, orzechy ziemne, otręby pszenne, wątroba tuńczyk, drób, suszone brzoskwinie, łosoś, ziarno pełne, migdały kasza  gryczana, soja a także pomidory.

Niedobór witamin.

Szorstkość i zaczerwienienie skóry, biegunki, spadek masy ciała, osłabienie , bezsenność, zawroty oraz bóle głowy, zapalenie nerwów, zaburzenie pamięci.

Nadmiar witamin.

Uszkodzenie wątroby, niemiarowość pracy serca, dolegliwości skórne m.in. pieczenie swędzenie, podniesienie poziomu glukozy we krwi.

Co wpływa na polepszenie wchłaniania?

Kompleks witamin B, witamina B1, witamina B2, witamina B5, witamina C, fosfor, chrom.

 Co wpływa  na pogorszenie wchłaniania?

Cukier użyty w potrawach oraz konserwowanie jedzenia azotanem sodu. Nadmierne spożywanie kawy , tabletek nasennych, estrogenu, antybiotyków oraz środków antykoncepcyjnych.

analiza_skadu_ciaa