Uczestniczy regulacji poziomu cukru we krwi i poziomu cukru we krwi i poziomu cholesterolu, jest ważna dla skóry, reguluje przepływ krwi w naczyniach, współdziała w syntezie hormonów płciowych.
Jak dostarczyć?
Nie ulega zmianom mimo przetworzenia i nawet długiego przechowywania żywności jednak do dość szybkiej utraty witamin B3 prowadzi nadmiar cukru w codziennej diecie.
Źródła w żywności: drożdże, orzechy ziemne, otręby pszenne, wątroba tuńczyk, drób, suszone brzoskwinie, łosoś, ziarno pełne, migdały kasza gryczana, soja a także pomidory.
Niedobór witamin.
Szorstkość i zaczerwienienie skóry, biegunki, spadek masy ciała, osłabienie , bezsenność, zawroty oraz bóle głowy, zapalenie nerwów, zaburzenie pamięci.
Nadmiar witamin.
Uszkodzenie wątroby, niemiarowość pracy serca, dolegliwości skórne m.in. pieczenie swędzenie, podniesienie poziomu glukozy we krwi.
Cukier użyty w potrawach oraz konserwowanie jedzenia azotanem sodu. Nadmierne spożywanie kawy , tabletek nasennych, estrogenu, antybiotyków oraz środków antykoncepcyjnych.