Jest ważna dla systemu nerwowego. Wspomaga proces wzrostu, przyspiesza gojenie się ran, ma działanie uśmierzające ból. Niedobory tej witaminy mogą występować, gdy żywimy się jednostronnie- jemy z byt dużo cukru i słodyczy a unikamy ciemnego pieczywa. Osoby z niedoborem witaminy B1 często stają się ofiarami komarów, gdyż mają niższy mają w skórze niższy poziom substancji odstraszających te owady!
Jak dostarczyć ?
Witamina B1 jest bardzo wrażliwa na działanie wysokiej temperatury, dlatego podczas gotowania traci się jej nawet 20-50 %!
Powoduje m.in. zaburzenia czynności centralnego układu nerwowego, niewydolność krążenia (przyspieszona akcja serca, obrzęki kończyn ), nudności, biegunki, wymioty.
Nadmiar witaminy
Jest przyczyną osłabienia, zmęczenia zawrotów głowy, obrzęków, drżenia mięśni, zaburzeń rytmu serca, reakcji alergicznych, nadmiernej potliwości, nudności , duszności
Co wpływa na polepszenie wchłaniania?
Kompleks witamin B, witamina C, witamina D, witamina E, wapń, fosfor, cynk, obecność tłuszczu.
Co wpływa na pogorszenie wchłaniania ?
Witamina B1 zdecydowanie gorzej wchłania się w wysokiej temperaturze, gdy nadużywamy alkoholu, mamy nadczynność tarczycy lub wysoki poziom estrogenu , przyjmujemy barbiturany, antybiotyki i środki antykoncepcyjne, spożywamy nadmierne ilości tkaniny , kofeiny oraz sody oczyszczonej (używanej do pieczenia ).