Składniki:
- 1 kostka twarogu (250 g)
- 1,5 szklanki mąki ( jasna orkiszowa)
- 100 g masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- nadzienie ( 2 jabłka pokrojone w cienkie plastry lub frytki i skrop o,5 cytryny lub dżem, powidła, gorzka czekolada)
Wykonanie:
- Twaróg utrzyj na gładko z masłem
- Dodaj przesianą mąkę z proszkiem.
- Całą masę zagniatamy rękoma i odkładamy na 1 godz. do lodówki
- Po godzinie rozwałkuj ciasto na 2 placki i wytnij trójkąty.
- Rozłóż nadzienie i zwiń ciasto formując rogaliki.
- Układamy na blachę i do piekarnika – temp. 180 na 25 min (góra dół)
Rogalików wychodzi około 24 szt. małych rogalików – 1 rogalik to ok. 90 kcal