Rogale twarogowe

 

Składniki:

  • 1 kostka twarogu (250 g)
  • 1,5 szklanki mąki ( jasna orkiszowa)
  • 100 g  masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • nadzienie ( 2 jabłka pokrojone w cienkie plastry lub frytki i skrop o,5 cytryny lub dżem, powidła, gorzka czekolada)

Wykonanie:

  1. Twaróg utrzyj na gładko z masłem
  2. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem.
  3. Całą masę zagniatamy rękoma i odkładamy na 1 godz. do lodówki
  4. Po godzinie rozwałkuj ciasto na 2 placki i wytnij trójkąty.
  5. Rozłóż nadzienie i zwiń ciasto formując rogaliki.
  6. Układamy na blachę i do piekarnika – temp. 180 na 25 min (góra dół)

Rogalików wychodzi około 24 szt. małych rogalików – 1 rogalik to ok. 90 kcal