Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki maki orkiszowej jasnej
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego w pudrze (można zmiksować zwykły cukier trzcinowy na puder lub ksylitol)
- 1 jajko
- 1 czubata łyżka płynnego miodu
- 2 czubate łyżki (40 g) masła
- 2 łyżki dobrej jakości przyprawy korzennej do piernika
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ciemnego kakao (opcjonalnie, jeżeli wolicie ciemniejsze pierniczki)
Przygotowanie:
1) Przesiać mąkę razem z sodą i kakao (jeżeli używacie) bezpośrednio na stolnicę, dodać miód i wymieszać.
2) Dodać cukier trzcinowy, przyprawę do piernika, masło oraz jajko i posiekać nożem, a następnie wyrobić lśniące, gładkie, jednolite ciasto.
3) Gotowe ciasto rozwałkować na około 3 mm (na stolnicy oprószonej mąką), wycinać ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli ciasto zbyt mocno się klei można je schłodzić w lodówce przez około godzinę .
4) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-12 min.
5) Gotowe, wystudzone pierniczki przechowywać w zamykanym pojemniku/puszce.