Pana cotta

Składniki:

250 ml mleka roślinnego, u mnie migdałowe
250 ml mleczka kokosowego
5 łyżeczek ksylitolu / miodu
½ laski wanilii
½ łyżeczki agaru
oraz: mango

Przygotowanie:
  1. Z laski wanilii wyjąć ziarenka, lasek nie wyrzucać. W małym rondelku wymieszać wymieszać wszystkie składniki poza truskawkami – dodać też laski wanilii, które dodadzą deserowi jeszcze więcej aromatu. Podgrzewać na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
  2. W międzyczasie obrać mango zmiksować na sos i odstawić.
  3. Kiedy płyn w rondelku zacznie się gotować poczekać minutę, następnie zdjąć z ognia i rozlać do przygotowanych naczynek. Zostawić na pół godziny do ostygnięcia, następnie włożyć do lodówki na dwie godziny. Podawać z musem z mango.