Proponujemy Wam przepis na dietetyczne pączki z budyniem. Jedna sztuka ma tylko 100 kcal:)
Składniki:
- szklanka mąki tortowej 120g
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 130g
- 25 g drożdży
- pół szklanki mleka 0,5% tłuszczu
- jajko rozmiar
- łyżeczka cukru 5 g
- 50g gotowego budyniu przygotowanego z mlekiem posłodzonego stewią
- Aromat śmietankowy
- stewia do smaku
Przygotowanie:
- Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do niego stewię oraz mleko 0,5 % tłuszczu.
- Przygotuj rozczyn – podgrzej mleko, połącz z drożdżami, cukrem oraz łyżką mąki.
- Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodaj jajko i zmiksuj na piankę.
- Wsyp mąkę i wyrabiaj ciasto, aż będzie odklejało się od rąk.
- Dodaj aromat np. śmietankowy oraz stewię w proszku lub w płynie.
- Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Na stolnicę wysyp trochę mąki i wyłóż na nią wyrośnięte ciasto. Rękami rozpłaszcz je na grubość 2 cm i wycinaj kółka dużym kubkiem.
- Na każde kółko nałóż łyżeczkę budyniu i sklej końce, tak żeby powstała kula.
- Z ciasta powinno wyjść 10 pączków.
- Gotowe pączki ułóż na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem i odstaw na kolejną godzinę.
- Następnie piecz w temperaturze 180 stopni około 15 minut.Aby przygotować dietetyczne pączki trzeba trochę się napracować, ale naprawdę warto:) Przekonaj się, że dieta naprawdę może być smaczna i nie musi wiązać się z wyrzeczeniami:)