Pączki z budyniem

Proponujemy Wam przepis na dietetyczne pączki z budyniem. Jedna sztuka ma tylko 100 kcal:)

Składniki:

  • szklanka mąki tortowej 120g
  • szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 130g
  •  25 g drożdży
  •  pół szklanki mleka 0,5% tłuszczu
  •  jajko rozmiar
  •  łyżeczka cukru 5 g
  •  50g gotowego budyniu przygotowanego z mlekiem posłodzonego stewią
  •  Aromat śmietankowy
  •  stewia do smaku

Przygotowanie:

  1.  Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do niego stewię oraz mleko 0,5 % tłuszczu.
  2. Przygotuj rozczyn – podgrzej mleko, połącz z drożdżami, cukrem oraz łyżką mąki.
  3. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodaj jajko i zmiksuj na piankę.
  4. Wsyp mąkę i wyrabiaj ciasto, aż będzie odklejało się od rąk.
  5. Dodaj aromat np. śmietankowy oraz stewię w proszku lub w płynie.
  6. Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  7. Na stolnicę wysyp trochę mąki i wyłóż na nią wyrośnięte ciasto. Rękami rozpłaszcz je na grubość 2 cm i wycinaj kółka dużym kubkiem.
  8. Na każde kółko nałóż łyżeczkę budyniu i sklej końce, tak żeby powstała kula.
  9. Z ciasta powinno wyjść 10 pączków.
  10. Gotowe pączki ułóż na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem i odstaw na kolejną godzinę.
  11. Następnie piecz w temperaturze 180 stopni około 15 minut.Aby przygotować dietetyczne pączki trzeba trochę się napracować, ale naprawdę warto:) Przekonaj się, że dieta naprawdę może być smaczna i nie musi wiązać się z wyrzeczeniami:)