NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY….

Niedoczynność tarczycy powoduje dolegliwości  metaboliczne. Dlatego dieta to podstawa. Jak powinna być skomponowana dieta przy niedoczynności tarczycy?

Dieta w niedoczynności tarczycy powinna zawierać dużo jodu, ilość białka powinna zostać zwiększona.

Problemy z koncentracją, uczucie zimna i ociężałości- objawy te wskazują na niedoczynność tarczycy.

Leczenie polega na suplementacji hormonów tarczycy oraz zwiększeniu podaży jodu.

niedoczynność tarczycy

Dieta w niedoczynności tarczycy:

 –  Jod– pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.     Bierze udział w produkcji hormonów tarczycy. Organizm potrzebuje 160 ug jodu     dziennie. Najlepszym źródłem jodu są  ryby morskie i owoce morza (dorsz , łosoś,   płastuga , makrela wędzona, śledź).

JEDYNE NATURALNE ŹRÓDŁO JODU

Białko podstawą diet, powinno stanowić 15% wszystkich spożywanych przez Ciebie kalorii. Taki poziom w diecie gwarantuje wysokie tempo przemian po za tym białko stymuluje produkcję hormonu wzrostu odpowiedzialnego za spalanie tkanki tłuszczowej. Odpowiednie wysokie  spożycie białka powstrzyma także wypadaniu włosów, które często towarzyszy przy niedoczynności tarczycy.

– Spożywaj mleko i jego przetwory (sery, jogurty, kefiry), najlepiej o obniżonej zawartości tłuszczu.

Woda – przynajmniej 2,5 litra wody dziennie – ochrona nerek.

– Ilość kalorii powinna być zbilansowana odpowiednio do trybu życia.

– Ograniczyć spożywanie soli kuchennej do 1 płaskiej łyżeczki.

– Zachowaj umiar w spożywaniu słodyczy,  zastępuj je owocami.

– Niedoczynności często towarzyszy insulino odporność, dlatego energii powinny dostarczyć węglowodany trawione wolniej.

Minimum 25 g. błonnika ze względu na częste zaparcia i utrzymanie odpowiedniej stymulacji insuliny. Szczególnie polecane jest siemię lniane, orzechy i ziarna , jabłka, gruszki, warzywa, pieczywo pełnoziarniste.

– Warto zadbać o odpowiednią w diecie ilość dobrych tłuszczy: oliwy z oliwek , tran, olej lniany.

– Regularność posiłków.

Przeciwwskazania  

Istnieją produkty które zwiększają obrzęki i mają właściwości wolotwórcze.

Zaliczamy do nich:

kapustę,
kalafior,
brukselkę,
soję,
rzepę,
brukiew.

Warzywa te w postaci surowej uniemożliwiają przyswajanie jodu.