Makaron z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • makaron żytni – 1 opakowanie
  • pieczarki –  około 6 szt
  • suszone pomidory ( suche, niemarynowane) – 1 i 1/2 szkl.
  • szczypiorek – pęczek
  • oliwki zielone – 1 szklanka
  • tofu (pokrojone w kostkęm, obsypane przyprawami, podpieczone w piekarniku) – dowolna ilość
  • czosnek – 5 ząbków
  • natka pietruszki – 1/2 pęczka
  • pieprz ziołowy – do smaku
  • sól – do smaku
  • oliwa

 

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Pieczarki myjemy, kroimy na plasterki lub na ćwiartki. Wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy, aż cebulka się zarumieni.

3. Dodajemy pokrojone w kostkę tofu.

4. Gdy wszystko się lekko podsmaży, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, poszatkowaną natkę pietruszki, oliwki i szczypior. Na samym końcu dodajemy ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym.

Smakuje wyśmienicie!

 

 

Wykorzystano przepis ze strony zdrowie na talerzu.pl