Składniki:
- makaron żytni – 1 opakowanie
- pieczarki – około 6 szt
- suszone pomidory ( suche, niemarynowane) – 1 i 1/2 szkl.
- szczypiorek – pęczek
- oliwki zielone – 1 szklanka
- tofu (pokrojone w kostkęm, obsypane przyprawami, podpieczone w piekarniku) – dowolna ilość
- czosnek – 5 ząbków
- natka pietruszki – 1/2 pęczka
- pieprz ziołowy – do smaku
- sól – do smaku
- oliwa
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Pieczarki myjemy, kroimy na plasterki lub na ćwiartki. Wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy, aż cebulka się zarumieni.
3. Dodajemy pokrojone w kostkę tofu.
4. Gdy wszystko się lekko podsmaży, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, poszatkowaną natkę pietruszki, oliwki i szczypior. Na samym końcu dodajemy ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym.
Smakuje wyśmienicie!
Wykorzystano przepis ze strony zdrowie na talerzu.pl