Kruche Cynamonowe  Ciasteczka

Kruche Cynamonowe  Ciasteczka – Zapraszam na pyszne, maślane, kruche ciasteczka z cynamonem. W przygotowaniu są proste i szybkie, musimy tylko poczekać, aż ciasto się trochę schłodzi w lodówce. Z ciasta możemy wycinać dowolne kształty ciasteczek, na święta można zrobić piękne gwiazdki, ciasto podczas pieczenia bardzo dobrze trzyma kształt.

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:400g mąki orkiszowej (użyłam tortowej)

  • 200g masła w temperaturze pokojowej (użyłam masła o zawartości tłuszczu 82%)
  • 110g cukru pudru z ksylitolu
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego (jak nie lubimy to możemy pominąć)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

1.  Do mąki dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, cynamon i wymieszać.

2. Do miski przełożyć masło, przesiać cukier puder, dodać cukier wanilinowy i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać jajko i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

3. Do maślanej masy dodać przygotowaną mąkę i wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż powstaną wilgotne okruchy. Następnie rękoma zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 45-60 minut.

4. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i dosyć cienko rozwałkować. Z ciasta wycinać ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170C na funkcji termoobieg przez około 12-14 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5-10 minut i dopiero przenosić ciasteczka z blachy do całkowitego ostygnięcia.