Pożywny, lekkostrawny deser, pełen energii pochodzenia roślinnego.
Kokosowo-czekoladowy deser z kaszą jaglaną jest pełen wartości odżywczych.
Składniki:
- kasza jaglana – 100 g
- woda – 2 szklanki
- mleko kokosowe – 2 szklanki
- wiórki kokosowe – 150 g
- gorzka czekolada – 100 g
- olej kokosowy – 1 łyżka
Przygotowanie:
Kasze jaglaną dokładnie płuczemy. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu mieszając co jakiś czas – kasza lubi się przypalić. Kiedy kasza wpije prawie całą wodę dolewamy 2 szklanki mleka kokosowego i gotujemy aż całe mleko zniknie, a kasza będzie bardzo mięciutka, prawie rozgotowana. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, słodzimy masę i miksujemy w razie potrzeby. W misce metalowej nad parą wodną rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym. Kiedy się rozpuści lekko studzimy i dodajemy mleko w temperaturze pokojowej. Masa powinna zgęstnieć. A dodatek mleka i oleju sprawi, że czekolada będzie się ładnie kroić. Deser przekładamy do słoiczków lub szklanek. Podajemy schłodzone
https://akademiasmaku.pl/przepis/jaglane-bounty-kokosowy-zdrowy-deser,3103?fbclid=IwAR0CTYfXvJYKz0FcZfd-zgmJ3dyOLgO2bRtEoVHOdXy6KXgS0hxQ9X29JOw