Składniki na 2 porcje:
♥ pół szklanki suchej kaszy jaglanej
♥ szklanka napoju (mleka) migdałowego, kokosowego lub ryżowego
♥ 4 duże łyżki mleczka kokosowego z puszki
♥ 2 kostki gorzkiej czekolady
♥ banan
♥ 4 daktyle
♥ łyżeczka oleju kokosowego
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną przepłukać 3-4 razy pod zimną i gorącą wodę.
2. Przesypać kaszę do garnka, wlać napój migdałowy, dodać łyżeczkę oleju i daktyle. Przykryć i gotować na wolnym ogniu aż kasza wchłonie niemal całą wodę.
3, Pod koniec gotowania dodać do kaszy łyżkę kakao i pokrojonego w plasterki banana. Wymieszać i odstawić kaszę na 5-10 minut (garnek powinien zostać przykryty).
4. Do ugotowanej i lekko ostudzonej kaszy dodać mleczko kokosowe i zmiksować wszystko blenderem na gładki budyń. Jeśli kasza gdzie bardzo gęsta, podczas miksowania można dodać trochę więcej mleczka kokosowego lub mleka migdałowego.
5. Gotowy budyń przelać do miseczki i udekorować owocami, płatkami migdałów albo posiekanymi orzechami.
Czekoladowy budyń jaglany najlepiej jeść na ciepło, albo pozostawić do całkowitego ostudzenia i wstawić do lodówki. Powstanie wtedy pyszny deser, idealny do zjedzenia w upalny dzień.