Czekoladowy budyń jaglany

Składniki na 2 porcje:

♥ pół szklanki suchej kaszy jaglanej

♥ szklanka napoju (mleka) migdałowego, kokosowego lub ryżowego

♥ 4 duże łyżki mleczka kokosowego z puszki

♥ 2 kostki gorzkiej czekolady

♥ banan

♥ 4 daktyle

♥ łyżeczka oleju kokosowego

Przygotowanie:

1. Kaszę jaglaną przepłukać 3-4 razy pod zimną i gorącą wodę.

2. Przesypać kaszę do garnka, wlać napój migdałowy, dodać łyżeczkę oleju i daktyle. Przykryć i gotować na wolnym ogniu aż kasza wchłonie niemal całą wodę.

3, Pod koniec gotowania dodać do kaszy łyżkę kakao i pokrojonego w plasterki banana. Wymieszać i odstawić kaszę na 5-10 minut (garnek powinien zostać przykryty).

4. Do ugotowanej i lekko ostudzonej kaszy dodać mleczko kokosowe i zmiksować wszystko blenderem na gładki budyń. Jeśli kasza gdzie bardzo gęsta, podczas miksowania można dodać trochę więcej mleczka kokosowego lub mleka migdałowego.

5. Gotowy budyń przelać do miseczki i udekorować owocami, płatkami migdałów albo posiekanymi orzechami.

Czekoladowy budyń jaglany najlepiej jeść na ciepło, albo pozostawić do całkowitego ostudzenia i wstawić do lodówki. Powstanie wtedy pyszny deser, idealny do zjedzenia w upalny dzień.