Pyszne ciasto jogurtowe z suszonymi śliwkami (bez cukru)
\
Przepis na 12 porcji (jedna porcja to 237.1 kcal)
Składniki:
100 g ksylitolu
10 g skórki z cytryny
150 g suszonych śliwek bez pestek
4 jajka
230 g mąki orkiszowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g jogurtu naturalnego
100 g oleju słonecznikowego
szczypta soli
Przygotowanie:
1. Rozgrzać piekarnik don temperatury 180 stopni
2. Tortownice o średnicy 22-24 wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Ksylitol zmielic w bkenderze lub młynku.
4. Odsypac 10 gram na posypanie gotowego ciacha.
5. Do pozostałego ksylitolu dodać suszone śliwki, skórkę z cytryny. Rozdrobnić.
6. Dodać jajka. Wymieszać mikserem.
7. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać mikserem.
8. Piec w piekarniku ok. 35-40 minut lub do momentu aż drewniany patyczkek będzie suchy.
9. Upieczone ciasto odstawić na 10 minut, następnie wyjąć z formy i ostudzić. Opruszyć cukrem.