Chleb orkiszowy

Składniki na 1 bochenek ( 1 kromka 87 kcal) :

  • 250 g ziaren orkiszu
  • 150 g wody
  • 250 g mleka
  • 40 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 – 1 ½ łyżeczki soli
  • 150 g płatków owsianych, górskich
  • 20 g oleju, pus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
  • 50 g ziaren słonecznika

Wykonanie:

  1. Z podanych składników wyrobić ciasto.
  2. Ciasto przełożyć do innego naczynia, przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 min.
  3. Formę do pieczenia (30 x 12 x 10 cm) natłuścić, przełożyć do niej ciasto, zwilżonymi wodą dłońmi wygładzić powierzchnię, odstawić na kolejne 15 min do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  4. Piec ok. 40 min (200°C). Kroić i podawać po ostudzeniu.