Składniki na 1 bochenek ( 1 kromka 87 kcal) :
- 250 g ziaren orkiszu
- 150 g wody
- 250 g mleka
- 40 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 – 1 ½ łyżeczki soli
- 150 g płatków owsianych, górskich
- 20 g oleju, pus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
- 50 g ziaren słonecznika
Wykonanie:
- Z podanych składników wyrobić ciasto.
- Ciasto przełożyć do innego naczynia, przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 min.
- Formę do pieczenia (30 x 12 x 10 cm) natłuścić, przełożyć do niej ciasto, zwilżonymi wodą dłońmi wygładzić powierzchnię, odstawić na kolejne 15 min do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Piec ok. 40 min (200°C). Kroić i podawać po ostudzeniu.