Bułki orkiszowe

Składniki (8 porcji):

  • 500 g mąki orkiszowej
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 220 g wody, ciepłej
  • 40 g oleju
  • 40 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • 1 szczypta cukru
  • 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania bułek
  • pestki dyni, ziarna słonecznika lub siemię lniane, do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia (na stolnice) wsypać mąkę, sól, wodę, olej, drożdże i cukier, wyrobić.
  3. Z ciasta uformować 8 bułek, ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 30 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  4. Wierzch bułek posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka, w zależności od upodobań posypać pestkami dyni, ziarnami słonecznika lub siemieniem lnianym.
  5. Piec 30 min (200°C).
  6. Bułki kroić i podawać po ostudzeniu.

Pszenica orkisz, nazywana też szpelcem, jest bogatym źródłem witamin z grupy B – ryboflawiny, niacyny i tiaminy, a także żelaza, manganu, miedzi i aminokwasu o nazwie tryptofan. Oprócz tego orkisz w porównaniu ze zwykłą pszenicą zawiera większą ilość białka.