Składniki (8 porcji):
- 500 g mąki orkiszowej
- 1 ½ łyżeczki soli
- 220 g wody, ciepłej
- 40 g oleju
- 40 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 1 szczypta cukru
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania bułek
- pestki dyni, ziarna słonecznika lub siemię lniane, do posypania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia (na stolnice) wsypać mąkę, sól, wodę, olej, drożdże i cukier, wyrobić.
- Z ciasta uformować 8 bułek, ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 30 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Wierzch bułek posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka, w zależności od upodobań posypać pestkami dyni, ziarnami słonecznika lub siemieniem lnianym.
- Piec 30 min (200°C).
- Bułki kroić i podawać po ostudzeniu.
Pszenica orkisz, nazywana też szpelcem, jest bogatym źródłem witamin z grupy B – ryboflawiny, niacyny i tiaminy, a także żelaza, manganu, miedzi i aminokwasu o nazwie tryptofan. Oprócz tego orkisz w porównaniu ze zwykłą pszenicą zawiera większą ilość białka.