Składniki (na ok. 8 bułek):
500 g mąki pełnoziarnistej 300 ml wody
7 g drożdży suchych lub 20g drożdży świeżych
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu płynnego
1 łyżeczka soli
1 łyżka siemienia lnianego
2 łyżki słonecznika, 2 łyżki pestek dyni + do posypania bułek
Sposób przygotowania:
1) Do miski wsypać mąkę i suche drożdże (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodawać stopniowo wodę i oliwę oraz pozostałe składniki: miód, sól i ziarna.
2) Ciasto zagnieść i uformować z niego kulę. Miskę wysmarować oliwą i umieścić w nim ciasto, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1 godzinę.
3) Wyrośnięte ciasto jeszcze raz przez chwilę wyrobić, podzielić na równe części i uformować bułki.
4) Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką na około 20 minut, odstawić do podwojenia objętości.
5) Przed samym pieczeniem posmarować bułeczki wodą i posypać ziarnami lekko przyciskając do ciasta.
6) Piec bułki w 210°C przez ok. 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180° C i piec jeszcze ok. 15-20 minut, aż będą rumiane.
Smacznego