Brownie z czerwonej fasoli

„Wilgotne brownie z czerwonej fasoli jest niewiarygodnie czekoladowe i puszyste. Wprost rozpływa się w ustach. Nie ma szans, aby ktoś się domyślił z czego jest zrobione.
przepis na kwadratową foremkę 23×23 cm
Składniki
  • 3 puszki czerwonej fasoli bardzo starannie odsączonej i opłukanej
  • 2-3 dojrzałe banany
  • 3 jajka
  • 4 czubate łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 6 łyżek ksylitolu (mniej lub więcej)
  • 1 gorzka czekolada 70%, roztopiona
  • 10 świeżych daktyli bez pestek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
dodatkowo
  • 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy do espresso
Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Łatwiej będzie z pewnością w robocie kuchennym, ale uda się też używając blendera ręcznego, tylko pewnie trzeba trochę bardziej się natrudzić.
  2. Gdy masa będzie już gładka i nie będzie kawałków fasoli, ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 45 – 55 minut, grzanie góra/dół. Ciasto prawdopodobnie popęka ale to absolutnie nic nie szkodzi.
  4. Ciasto po wyjęciu będzie sprawiało wrażenie niedopieczonego. Wystarczy dać mu 60-90 minut na stężenie i ostudzenie i będzie w sam raz!
  5. Brownie najlepiej smakuje na następny dzień. To nie jest dobra wiadomość ale zawsze mozna upiec dwa”

 

[1] https://dietetykrodzinny.com/brownie-z-czerwonej-fasoli/