„Wilgotne brownie z czerwonej fasoli jest niewiarygodnie czekoladowe i puszyste. Wprost rozpływa się w ustach. Nie ma szans, aby ktoś się domyślił z czego jest zrobione.
przepis na kwadratową foremkę 23×23 cm
Składniki
- 3 puszki czerwonej fasoli bardzo starannie odsączonej i opłukanej
- 2-3 dojrzałe banany
- 3 jajka
- 4 czubate łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 6 łyżek ksylitolu (mniej lub więcej)
- 1 gorzka czekolada 70%, roztopiona
- 10 świeżych daktyli bez pestek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
dodatkowo
- 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy do espresso
Przygotowanie
- Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Łatwiej będzie z pewnością w robocie kuchennym, ale uda się też używając blendera ręcznego, tylko pewnie trzeba trochę bardziej się natrudzić.
- Gdy masa będzie już gładka i nie będzie kawałków fasoli, ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 45 – 55 minut, grzanie góra/dół. Ciasto prawdopodobnie popęka ale to absolutnie nic nie szkodzi.
- Ciasto po wyjęciu będzie sprawiało wrażenie niedopieczonego. Wystarczy dać mu 60-90 minut na stężenie i ostudzenie i będzie w sam raz!
- Brownie najlepiej smakuje na następny dzień. To nie jest dobra wiadomość ale zawsze mozna upiec dwa”
[1] https://dietetykrodzinny.com/brownie-z-czerwonej-fasoli/