6 zdrowych produktów, których jesz za dużo

Awokado, olej kokosowy, banan, nasiona chia… Zdrowa żywność powinna pozytywnie wpływać na Twoje zdrowie i wygląd, ale czasem zapominamy, że zdrowe jest także kaloryczne. Z którymi produktami nie powinnaś przesadzać?

Jako dietetyk lubię zachwalać jedzenie za jego składniki odżywcze, ale czasami zdrowe produkty spożywcze wcale nie wymagają dodatkowej reklamy – w rzeczywistości ludzie często z nimi przesadzają. Jeśli chcesz być pewna, że jesz wystarczająco dużo, ale nie za dużo tych zdrowych produktów, zapoznaj się z poniższą listą.

 

1. AwokadoAwokado jest świetne dla Twojego serca (włosów, skóry, trawienia itd.), ale czy wiesz, że jeden średni owoc to także 322 kalorie i 29 gramów tłuszczu? Nie objadaj się więc nim bez opamiętania tylko dlatego, że jest zdrowe. Bez żadnych wyrzutów sumienia możesz sobie pozwolić na 1/3 średniego awokado dziennie. Co zrobić z resztą? Wypróbuj nasze przepisy na dania z awokado i podziel się nimi z przyjaciółmi.

2. Kokos

Ten składnik świetnie pasuje do Twojego muesli z płatkami owsianymi. Idealnie sprawdza się też na patelni. Kokos jest bogatym źródłem składników odżywczych, w tym kwasu laurynowego, potasu i błonnika, ale to kolejny produkt, który należy używać z rozsądkiem. Niezależnie od tego czy mowa o oleju, czy o płatkach kokosowych – wystarczą dwie łyżeczki.

3. Nasiona chia

Jedz nasiona chia! Obfitują w kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, przeciwutleniacze i białko. Wystarczy dodać jedną łyżkę tego specyfiku do jogurtu, koktajlu lub sałatki. Tylko pamiętaj, że tu także obowiązuje zasada „co za dużo, to niezdrowo”. Zbyt duża porcja nasion chia może przeciążyć Twój układ trawienny i wywołać pewne, hmmm, problemy.

4. Banany

Banany są naładowane składnikami odżywczymi – ale uważaj, jeśli jesteś jedną z tych osób, które w kółko jedzą to samo. Zbyt wiele bananów to spore obciążenie dla Twojego organizmu. W skrajnych przypadkach może nawet doprowadzić do hiperkaliemii, czyli nadmiaru potasu w organizmie (choć jest to większe zagrożenie dla dzieci niż dla dorosłych).

Oczywiście nie ma czegoś takiego jak ściśle określona liczba zjedzonych bananów, które mogą wywołać problem z nadmiarem potasu. Zazwyczaj zalecam jeść nie więcej niż kilka w tygodniu tak, żebyś miała okazję wypróbować także inne owoce.

 

5. Quinoa

Nasiona, nie ziarna, komosy są pełne błonnika i białka. Ich kaloryczność jest podobna do większości pozostałych kasz – wynosi około 110 kalorii na 1/2 szklanki. Problem? Ludzie mają tendencję do myślenia o niej jako o superzdrowej żywności i nie zwracają uwagi na wielkość porcji. Używaj komosy oszczędnie i ogranicz jej spożywanie do ok. 70-gramowej porcji. Będziesz czerpać wszystkie zdrowotne korzyści bez zbędnych kalorii. Może wypróbuj nasze 10 przepisów na dania z komosą?