Deser bananowy

Zamiast sięgać po kolejny kawałek ciasta czy zawierający konserwanty, gotowy słodki deser, przygotujmy szybkie przekąski na bazie jogurtu naturalnego.

Składniki:

  • 15o g ciastek z kawałkami czekolady
  • 250 g twarogu pokrojonego na kawałki
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 10 – 20 g miodu lub syropu z agawy
  • 100 g banana, pokrojonego w plastry, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • ½ łyżeczki cukru wanilinowego

Przygotowanie:

  1. Ciastka pokrruszyć.
  2. Twaróg, dodać jogurt, miód, banany i cukier waniliowy zmiksować.
  3.  W 4 szklankach układać warstwami rozdrobnione wcześniej ciastka i masę bananową, udekorować plastrami banana.
  4.  Deser bananowy podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub schłodzony. Idelanie nadaje się w sam raz na drugie śniadanie bądź podwieczorek.