Zupa pomidorowa

Składniki:

  • 2 l bulionu (polecam z rosołu z dnia poprzedniego)
  • 700 mldomowego przecieru pomidorowego lub 500 ml kupnej passaty pomidorowej
  • 200 mlkwaśnej śmietany 18% , 12%  , jogurtu greckiego
  • 200 ugotowanego białego ryżu / makaronu jajecznego
  • 1 pietruszka
  • 3 marchewki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Zagotuj bulion/rosół .
  2. Dodaj marchewkę i pietruszkę pokrojoną w równą kostkę.
  3. Dodaj przecier i wymieszaj.
  4. Odlej odrobinę zupy do miseczki i dodaj do niej śmietanę. Następnie zawartość miseczki wlej do zupy i pomieszaj. W ten sposób zapobiegniesz zwarzeniu się śmietany.
  5. Ponownie zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym ryżem i natką pietruszki.