Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej niepalonej

„Pyszny, wilgotny chleb. Pełen zdrowych ziaren.

Cała trudność w jego wykonaniu to… cierpliwość!

 

 

Ważne, aby dać kaszę gryczaną niepaloną (białą), tylko wówczas chleb wyjdzie.

Biała kasza gryczana (niepalona) jest bogata w białko, zawiera prawie 13% białka! jest sycąca i zdrowa. Występuje w niej również wapń, fosfor, kwas foliowy, potas, mangan, magnez, żelazo, cynk oraz witaminy B1, B6, PP. Zawiera dużą ilość błonnika i węglowodanów. Nie zakwasza organizmu i ma niski indeks glikemiczny (w przeciwieństwie do kaszy jaglanej 🙁 ). Bez wątpienia warto ją uwzględnić w swoich posiłkach!

Składniki (na 1 keksówkę):

  • 2,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 3 szklanki wody (dobrej, filtrowanej lub mineralnej)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka ziaren (wymieszałam słonecznik, siemię lniane niemielone, len złocisty i ok. 1 łyżkę nasion chia, możecie dać pestki dyni, orzechy – to co macie i lubicie)

Sposób przygotowania:

  1. Kasze dokładnie wypłucz na sitku.
  2. Wsyp kaszę do miski (najlepiej wieczorem, by chleb piec za 2 dni rano), zalej wodą i odstaw na 48 godzin (nie przykrywaj szczelnie, wystarczy ściereczka). W międzyczasie mieszaj kaszę kilka razy dziennie drewnianą łyżką.
  3. Zmiksuj kaszę gryczaną niepaloną (razem z wodą, w której się moczyła, uwaga: najlepiej odlej na początku trochę wody, na wypadek, gdyby ciasto było za rzadkie, łatwo potem dolać tę wodę, gdy ciasto jest za gęste. Każda kasza inaczej chłonie wodę, więc lepiej zachować ostrożność) na gładką masę, dodaj sól. Ciasto będzie lejące, o konsystencji gęstej śmietany. Wsyp ziarna / pestki / orzechy.
  4. Metalową keksówkę natłuść (olejem lub masłem jeśli nie jesteś weganinem) i wysyp płatkami owsianymi. Przelej kaszę. Zostaw chleb do wyrośnięcia na 8-12h (zostawiam na noc w piekarniku). Chleb delikatnie podrośnie.
  5. Nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz chleb ok. 1,5 godziny (chleb wstawiam do zimnego piekarnika, aby jeszcze podrósł w trakcie nagrzewania piekarnika).
  6. Wystudź chleb na metalowej kratce.” [1]

 

[1] http://www.kuchniawformie.pl/2017/03/bezglutenowy-chleb-z-kaszy-gryczanej-niepalonej/comment-page-1/?fbclid=IwAR2YOmVPqEF7EkP4XgsrXi208IOe1WCzbymYYNtyif8nhQ7X0jNbu8spYzY